Tiyi tea
Goed doel

Tiyi tea

Zoals de traditie het wil, steunen we ook dit jaar met zijn allen een goed doel. Deze keer gaat er per inschrijving 2 euro naar SAKARAMENTA in Malawi.

Via via kwamen de Fietsvedetjes dit unieke project op het spoor. Het is een sterk staaltje van maatschappelijk verantwoord ondernemen in een van de mooiste maar tegelijk ook een van de minst ontwikkelde landen in Afrika.

Wat is Sakaramenta?

Tijdens zijn reis door Malawi in 2006 zag Peter Meijer overal overbeladen fietsen waarmee van alles en nog wat getransporteerd werd. Hij vroeg zich af waarom ze geen fietskarren gebruikten en ging met die vraag aan de slag.

In 2007 verhuisde hij naar Malawi om er de 'sociale onderneming' Sakaramenta op te richten. Zijn bedrijf startte met de productie van fietsambulances. Ondertussen rijden er meer dan duizend van rond in alle uithoeken van Malawi. Stapsgewijs werd het productengamma uitgebreid met allerlei fiets- en stootkarren (school water cart, shop cart, water cart, hotdog cart), ziekenhuismeubilair, speeltuigen, schoolmeubelen en Malawi-bestendige fietsen.

Sakaramenta wordt niet gesubsidieerd en streeft net als een NGO een sociaal doel na: door werkgelegenheid te creëren en ondernemerschap te stimuleren, wil Sakaramenta bijdragen tot een duurzame, sociale ontwikkeling en de toegang tot de gezondheidszorg verbeteren. Het overgrote deel van de gerealiseerde winst wordt continu in dit doel geïnvesteerd. In de site in Blantyre maken inmiddels een dertigtal goed opgeleide vakmensen zeer kwalitatieve producten die beantwoorden aan de noden van de Malawische bevolking.

Sakaramenta en de Fietsvedetjes

Fietsen, ondernemerschap, sociaal doel, engagement, geestdrift, drive, … Sakaramenta is een initiatief dat de Fietsvedetjes met veel plezier willen ondersteunen. We contacteerden Peter Meijer en Sam van Veluw, met wie Peter ’Single Spark’ - een sociaal, creatief consultancy kantoor voor ontwikkelingslanden - runt. Al snel zetten we de krijtlijnen uit van een concreet actieplan.

Sponsoracties

  • Met een ploeg Fietsvedetjes reizen we in de paasvakantie van 2020 naar Malawi. Ieder vedetje bekostigt zelf haar fietsreis. Samen zullen we 20.000 euro sponsorgeld schenken om de vele projecten van Sakaramenta te steunen. We zullen ter plaatse projecten bezoeken en helpen met de bouw van een speelplein.
  • fan van thee? Dan is Tiyi Malawi thee iets voor jou! De opbrengst van de eerste 2000 verkochte pakketjes gaat rechtstreeks naar Sakaramenta in Malawi. Pure thee voor een eerlijke wereld!
  • bij onze zevende editie van de Fietsvedetjes Tour doneren we twee euro per inschrijving aan Sakaramenta. Dus!! Hoe meer deelnemers, hoe groter de financiële steun!!
  • daarnaast zetten we nog heel wat extra sponsoracties op touw, zowel individueel als in groep: verkoop van lokale koffie en thee, organisatie van een spinningmarathon, enz.
  • Wees gerust! We houden jullie zeker op de hoogte! :-)